Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki Drukuj

Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki – jedyny aktywny szlak kulinarny w Podkarpackiem - wszedł w czwarty rok swojego istnienia. Zaczynał w 2013 r. z 39 obiektami gastronomicznymi w partnerstwie, w tym jest już ich 50, w tym 41 restauracji, trzy winnice, trzy cukiernie i trzy gospodarstwa agroturystyczne. To jedna z najdłuższych kulinarnych tras w Polsce.

 

Podróże „za smakiem” to wyjątkowa forma turystyki, która w ostatnich dekadach zdobywa szczególne uznanie na świecie. Regionalne potrawy, trunki i specjały stają się obecnie nie tyle smacznym dodatkiem do wrażeń z podróży, ale celem wyjazdu samym w sobie. Przy sezonowości naszej, czytaj podkarpackiej, oferty turystycznej warto więc pamiętać, że turysta musi jeść codziennie, bez względu na pogodę. „Smakami regionalnymi” może interesować się każdy, niezależnie od wieku, płci czy narodowości. I na koniec to co najważniejsze - sztuka kulinarna jest jedyną dziedziną sztuki, która przemawia do wszystkich pięciu ludzkich zmysłów, z tym tak czułym dla naszej pamięci – smakiem.

 

 

 

Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki powstał jesienią 2013 r., zrzeszając 39 obiektów gastronomicznych w województwie podkarpackim. Na szlaku znalazły się obiekty m.in. zajazdy, oberże, karczmy, szynki i restauracje. Każdy z obiektów na Szlaku Kulinarnym posiada, co najmniej trzy potrawy regionalne bądź tradycyjne w swoim menu oraz poddawany jest procesowi certyfikacji. Obiekt, który pozytywnie przejdzie ten proces otrzymuje certyfikat oraz tabliczkę, która umieszczona jest na zewnątrz lokalu.

 

Szlak Kulinarny promuje zwiedzanie regionu poprzez jego bogatą tradycje kulinarną i poznawanie regionu poprzez wrażenia kulinarne. W obiektach gastronomicznych można zamówić proziaki, hreczanyki, fuczki, klepak czy zalewajkę oraz inne tradycyjne potrawy. Szlak stanowi również ofertę turystyczną. W 2016 r. Szlak liczy 50 obiektów, dzięki czemu należy do największych szlaków kulinarnych w Polsce.

 

W siedmiu obiektach na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki można znaleźć specjalnie przygotowaną i oznakowaną Półkę Podkarpackie Smaki, na której znajdują się produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne rodzimych producentów. Takie półki umieszczono w: Karczmie pod Semaforem w Bachórzu, Restauracja Zamkowa w Krasiczynie, Oberży Zakapior w Polańczyku, Zajadzie Pod Caryńską w Ustrzykach Górnych i Restauracji Skalna w Polańczyku.

 

Obiekty na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki w układzie alfabetycznym miejscowości.