Podkarpackie znów na pierwszym miejscu PDF Drukuj Email
    Stało się ! Po latach nasze województwo znów jest (ex aequo z pomorskim) liderem Listy Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obydwa województwa mają po 136 wpisów, na drugim miejscu jest Śląskie (132), a na trzecim Lubelskie (110).

  
   Ekspansja podkarpackich produktów na Listę nadal trwa i potraw rodem z naszego regionu przybywa w iście błyskawicznym tempie. W czerwcu Małopolsce przybyło osiem rejestracji, podkarpackiemu - pięć (co pozwoliło wyjść nam na najwyższe podium), a lubelskiemu i kujawsko - pomorskiemu po trzy. Na najsmaczniejszej polskiej liście zarejestrowano do tej pory 1123 produkty i potrawy.

   2 czerwca br. Podkarpackie zarejestrowało chwałowskie żeberka wędzone w wekach, jagodzianki, zupę dziadowską oraz zupę z jagód. Natomiast ostatni nasz "podkarpacki" wpis na Listę pochodzi z 24 czerwca br. i dotyczy chleba żytniego na zakwasie z Ziemi Mieleckiej. Ten wpis dał nam ponownie pierwsze miejsce.

Tradycja wraca do menu
Obserwujemy wielki powrót do naszych kulinarnych korzeni, tradycyjna polska kuchnia zaczyna się odradzać. Odkrywamy wyciąganie z szuflad receptury dawnych potraw, pisane często przez nasze matki i babki. - mówi Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia "Pro Carpathia" w Rzeszowie. Na popularności zyskują produkty regionalne, jednak wielu Polaków wciąż nie wie, jak wspaniałe mamy przepisy regionalne. W menu najlepszych rzeszowskich lokali, np. w restauracji "Wesele" hotelu Bristol królują nasze regionalne dania, fenomenalny żurek podkarpacki czy choćby esencja naszego regionu - proziaki. A menu "Szynku Rzeszowskiego" czy Zajazdu "Gościniec" to właściwie książka kucharska sprzed 100 lat - dodaje. 

Potrzeba pieniędzy na wsparcia
Kolejny konkurs na granty - realizowany przez Stowarzyszenie "Pro Carpathia" z tzw. Funduszu Szwajcarskiego, wspomagającego promocję podkarpackiego dziedzictwa kulinarnego, produkcję produktów ekologicznych i regionalnych, opartych o naszą tradycję dla producentów i przedsiębiorców podkarpackich, ku zaskoczeniu cieszył się ogromnym zainteresowaniem, co miało swój oddźwięk w liczbie złożonych wniosków o dofinansowanie. Trwająca obecnie ocena formalna wskazuje duże zapotrzebowanie na modernizację małych i średnich firm, zakup nowego i unowocześnienie posiadanego sprzętu i wyposażenia niezbędnego do przeprowadzenia działalności, a w szczególności do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych. Jak widać istnieje wiele firm, które zajmują się takimi produktami a ich liczba ciągle wzrasta, czego dowodem są złożone wnioski na rozpoczęcie działalności w zakresie produkcji tych produktów. To na pewno będzie miało również swoje odzwierciedlenie w sukcesywnej certyfikacji produktów w województwie podkarpackim - dodaje Ewelina Nycz z Biura Promocji Produktów Regionalnego /Tradycyjnego/ Ekologicznego, działające w ramach projektu "Alpejsko - Karpacki Most Współpracy".

 

Wieża widokowa ratusza

REGULAMIN


ZESPÓŁ PAŁACOWO-PARKOWY
PRZEWORSKA
KOLEJ WĄSKOTOROWA


P A S T E W N I K















Polsko-Ukraińskie Centrum Informacji i Promocji Turystyki Karpat








IZBA CELNA W PRZEMYŚLU