10 lat Karczmy Pod Semaforem Drukuj
  
  
   Dokładnie minęła już dekada odkąd działa na skrzyżowaniu dróg w Bachórzu Karczma Pod Semaforem. Idealne miejsce do chwilowego odpoczynku na trasie i wiedzą o tym kierowcy bo parking zawsze jest tutaj zapełniony.



   Drewno i kamień, z których zbudowana jest karczma wkomponowują się w piękny krajobraz Pogórza Dynowskiego. Stylowe, wykończone drewnem wnętrza nawiązują do historii kolejnictwa. Drewniane ściany zdobią stare mapy kolejowe Galicji i Bukowiny, oryginalne litografie, zdjęcia i kartki pocztowe. Na szczególną uwagę zasługują ozdoby z kutego metalu oraz olbrzymi piec-kominek w sali głównej. Zjeść tu można tradycyjne dania kuchni polskiej: proziaki z masłem czosnkowym, kapuśniak, chleb wiejski ze smalcem, żurek dynowski (kiełbasa, boczek, pieczarki, jajka), kartoflanka, barszcz czerwony z jaśkiem, barszcz czerwony wiejski z jajkiem, pięć rodzajów pierogów, w tym kresowe z kaszą gryczaną i grzybami, kaszanka z grilla, golonka bez kości, flaczki domowe.



   Na przebiegającym tuż obok torze zatrzymuje się wąskotorowy ekspres "Pogórzanin" z Przeworska, którego pasażerowie karczma zaprasza na przerwę w podróży. Można także wynająć drezynę, aby samemu pojeździć - w kierunku na Dynów - po wąskim torze. Więcej informacji: 36-068 Dynów, Bachórz 16A, czynna codziennie 5.00-1.00, +48 16 675 57 70, www.podsemaforem.pl


Nadesłano: K. Zieliński "Pro Carpathia"