Wieczór z kresowym jadłem Drukuj
   Gryczane, ziemniaczane czy drożdżowe bliny, kołduny z farszem z baraniny, kugelis ze skwarkami, rosolnik, kartacze, szpekuchy, cepeliny...Dla wielu są to obco brzmiące słowa. Ale dla wytrwałych smakoszy to przypomnienie niezwykłego smaku i aromatu. Bo właśnie taka jest kuchnia kresowa kojarząca się wykwintnymi potrawami o wyszukanych sposobach przyrządzania i szerokiej gamie doskonałych składników. To także wyśmienita dziczyzna oraz czerpanie z wschodnich tradycji kulinarnych: ukraińskiej, tatarskiej, litewskiej czy rosyjskiej. 

  

   W Rzeszowie w jeden wieczór spróbować będzie można forpoczty tych wspaniałości. W ramach cyklicznych, comiesięcznych imprez kulinarnych "Kuchnie Regionów" 2 sierpnia br. (piątek) o godz. 19.00 w restauracji "Wesele" hotelu Bristol (Rynek 20-23) w Rzeszowie rozpocznie się wieczór z muzyką i kuchnią z Kresów.

   Szef Kuchni Arkadiusz Wejer przygotował na ten wieczór wyborne dania z repertuaru kuchni kresowej. Kolację rozpoczną bliny gryczane z kwaśną śmietaną i kawiorem łososiowym, potem skosztować będzie można faramuszki czyli polewki piwnej, a także zakąsić swojskim gulaszem z jelenia, ze śmietaną i kopytkami w naleśnikowej sakiewce. Nie zabraknie również doskonałych pierogów z kaczki na powidłach śliwkowych. Wieczór dla wszystkich wytrwałych smakoszy zamknie deser - lodowy nugat wiśniowy w malinowym sosie.

   Kulinarnym doznaniom towarzyszyć będzie muzyka i taniec w wykonaniu kapeli oraz tancerzy znanego Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca POŁONINY z Rzeszowa.

Bilet wstępu - 60 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, program).
Rezerwacje: Restauracja Hotelu BRISTOL: tel. +48 17 250 00 12, 250 00 50, mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.