Klaster "Podkarpackie Smaki" już działa Drukuj
    16 stycznia br. Stowarzyszenie "Pro Carpathia" z Rzeszowa - wraz z 20 przedsiębiorstwami i instytucjami z terenu województwa podkarpackiego - utworzyło nowy klaster zrzeszający wytwórców produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych i ekologicznych.
    Celem nowego klastra jest wspomaganie współpracy w zakresie promocji i produkcji żywności opartej na tradycji.

   Wsparcie to realizować będziemy poprzez wdrażanie różnych projektów finansowych m.in. przez programy unijne. Od siedmiu lat nasza organizacja promuje kulinarna tradycyjne i regionalne. Wydaliśmy już do tej pory kilkanaście publikacji, organizowaliśmy wyjazdy studyjne dla dziennikarzy, prowadzimy stronę internetową www.podkarpackiesmaki.pl Wspieramy także największa imprezę poświęconą dziedzictwu kulinarnemu "festiwal Podkarpackich Smaków" w Górnie - wyjaśnia Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia "Pro Carpathia". Mamy także za sobą już pierwszy konkurs grantowy na wspomaganie przedsiębiorstw w zakupie np. maszyn i urządzeń do produkcji, czy też organizacji zajmującej się promocją naszego kulinarnego dziedzictwa - dodaje prezes Stawszewski.  

   Dlatego też nie trzeba wyjaśniać dlaczego tym zagadnieniem - stworzenia klastra - zajęło się właśnie Stowarzyszenie "Pro Carpathia". A pomysł na działanie samego klastra? Jest ich wiele, i co ważne szereg już dobrze przetestowanych w innych krajach czy nawet w innych regionach Polski.

  Naszym zasadniczym celem będzie promowanie żywności produkowanej przez członków klastra. Pomysłów na to jest dużo i to zarówno klasycznych, jak np. różnego rodzaju wydawnictwa, akcje informacyjne czy też działania public relations. Sięgamy także po wspomaganie samej dystrybucji, poprzez uruchomienie m.in. w karczmach sprzedaży produktów tradycyjnych pod logiem "Podkarpackie Smaki" - dodaje prezes Krzysztof Staszewski. Prowadzimy także rozmowy dotyczące uruchomienia w regionalnych sieciach spożywczych półek z tradycyjnymi wyrobami, pod tym samym znakiem czyli "Podkarpackie Smaki".


   Ważnym elementem działania klastra będzie także poszukiwaniu programów, których wdrożenie pozwoli producentom pozyskać środki na zakup maszyn i urządzeń, rozbudowę obiektów, ich remonty czy też dostosowywanie metod produkcji do obowiązujących norm sanitarnych. To ostatnie dotyczyć będzie tych, którzy np. uruchomiają dodatkową działalność. Wśród członków klastra są znane firmy z branży mięsnej m.in. ZM "Jasiołka" z Dukli, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jana Fołty z Markowej, czy cukierniczej m.in. Fabryka Pieczywa Cukierniczego "SAN-PAJDA" z Jarosławia czy Piekarni "ANMAR" z Rogóżna.

   Klaster został stworzony w związku z realizacją projektu "Alpejsko - karpacki Most Współpracy", współfinansowanego ze środków Szwajcarii w ramach szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.